SIKÇA SORULAN SORULAR

Adetli iken oruç tutulur mu?

Adetliyken oruç tutmanın Kuran açısından hiçbir sakıncası yoktur. Tersine Kuran’a göre oruç ibadeti adetli kadının da üzerine farzdır. Kuran’da Allah adetli kadınlarla ilgili açıklama yapmakta ve şöyle buyurmaktadır:

“Sana âdet halini de sorarlar. De ki: O, insana rahatsızlık veren bir haldir. hayızlı oldukları sırada kadınlardan uzak durun ve onlar temizleninceye kadar kendilerine yaklaşmayın. İyice temizlendiklerinde, Allah’ın emrettiği yerden onlara gidin.” Şu bir gerçek ki Allah, çok tövbe edenleri sever, iyice temizlenenleri de sever.”

Bakara Suresi 222

Görüldüğü gibi Allah, adetliyken kadınlara neyi yapamayacaklarını açıklamaktadır. Peki adetli halde olan kadına cinsel ilişkiyi yasaklayan Allah, nasıl olur da namazı, orucu yasaklamaz? Namaz ve oruç gibi ibadetler cinsel ilişkiden daha önemsiz bir konu mudur? Elbette değildir. Allah bu ibadetlerin yasak olduğunu söylememiştir çünkü onları yasaklamamıştır. Dolayısı ile kadınlar bu dönemlerinde oruca, namaza ve diğer ibadetlerine devam etmelidir. Tabii eğer kadın Ramazan’da oruca güç yetiremiyorsa tutamadığı gün sayısı kadar orucu başka bir zamanda tutmalıdır. (Bakınız 2 Bakara Suresi 184. ayet)

 

Bir cevap yazın