SIKÇA SORULAN SORULAR

Faiz dinen yasaklanmış mıdır?

Kuran’da riba(faiz) yasaklanmıştır. Allah anaparanın helal olduğunu söylerken faiz almayı yasaklamıştır. Bu konuda bir oran vermemiştir. Bazı kişiler enflasyon oranında faiz alınabileceğini iddia etmektedir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki enflasyon oranı tahmini olarak hesaplanır. Reel değildir.

Eğer daha önce paranızı vadeli bir hesaba yatırdıysanız bizim tavsiyemiz faizden gelen kısmı hesaplamanız ve bunu bankaya bırakmanızdır. Allah faiz yiyenlerin kendi karınlarını ateşle doldurduğunu belirtmektedir. Bu dünyada bir miktar fazla para kazanmak için Allah’ın dinine ters davranmamalıyız. Zaten unutulmamalıdır ki faiz sosyal olarak da tehlikeli bir boyuta sahiptir. faiz, birçok muhtaç insanın zor durumunu suistimal etme üzerine dayalı bir sistemdir. Banka verdiği faizin daha fazlasını zor durumdaki bu insanlardan almaktadır. Allah’ın faizi yasaklamasının arkasındaki gerekçelerden birisi de bu olabilir.

Birkaç ayetle durumu daha da netleştirelim:

O ribayı yiyenler, şeytanın bir dokunuşla çarptığı kişinin kalkışından başka türlü kalkamazlar. Bu böyledir, çünkü onlar, “Alış-veriş de riba gibidir.” demişlerdir. Oysaki Allah, alış-verişi helal, ribayı haram kılmıştır. Kendisine Rabbinden bir öğüt gelip de yaptığından vazgeçenin geçmişi kendisine, işi Allah’a kalmıştır. Yeniden ribaya dönene gelince, böyleleri ateşin dostlarıdır. Sürekli kalacaklardır orada.

Bakara Suresi, 275. ayet

İnsanların malları içinde artsın diye riba olarak verdiğiniz, Allah katında artmaz. Allah’ın yüzünü isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte onu verenler kat kat artıranların ta kendileridir.

Rum Suresi, 39. ayet

 

 

Bir cevap yazın