SIKÇA SORULAN SORULAR

Kuran, içki ve uyuşturucu için ne demektedir?

Kuran’da “hamr” yasaklanmıştır. “Hamr” aklı örten şey anlamına gelir. Bu yüzden sadece içkiyi değil, uyuşturucuyu da kapsar. Yani aklı örten şeyleri tüketmek dinen yasaktır. Ancak dikkat ederseniz Allah bu maddeler aklı örtecek kadar kullanılırsa yasaktır dememiştir. Aklı örten bir madde, az ya da çok, kullanılmamalıdır. “Ben etrafımdaki kimseye zarar vermeyecek kadar içiyorum” tipi bir izah doğru değildir. Allah’ın içkiyi sadece insanlar etrafına zarar vermesin diye mi yasakladı, onu bilmiyoruz. Allah yapmayın diyorsa, o şeyden kaçınmamız gerekir.

İşte hamr ile ilgili bazı ayetler şunlardır:

“Sana içkiyi/uyuşturucuyu(hamr) ve kumarı sorarlar. De ki: ‘Bu ikisinde büyük bir günah vardır; insanlar için çıkarlar da vardır. Ama onların kötülüğü yararlarından çok daha büyüktür.'”

Bakara, 219.

“Ey iman edenler! içki/uyuşturucu(hamr), kumar, tapılmak için dikilen taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktik; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.

Şeytan; içki/uyuşturucu(hamr)ve kumara sokularak aranıza düşmanlık ve şiddetli nefret yerleştirip sizi Allah’ı anmaktan, namazdan geri çevirmek ister. Artık son veriyorsunuz değil mi?”

Maide, 90,91.

Görüldüğü gibi ayetler net bir şekilde içki ve uyuşturucudan kaçınmamızı istemektedir. Bununla beraber Allah bazı insanların yasak olmasına rağmen içki içeceğini bilmektedir. Bu yüzden bir hata yapıp içki içen insanın bir hata daha yapıp namazı bırakmaması için önemli bir hatırlatmada bulunmaktadır:

“Ey iman edenler! İçkiliyken, ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de -yolculuk halinde olmanız müstesna- boy abdesti alıncaya kadar namaza yaklaşmayın.”

Nisa, 43.

Bu ayet ne yazık ki sürekli yanlış anlaşılmıştır. Bazıları bu ayeti görmezden gelerek içki almış bir insanın ne dediğini bilse de bilmese de namaz kılamayacağını iddia etmiştir. Bu tavır ayetle çelişir. Ve Allah’ın yasaklamadığını yasaklamak takva değil, densizliktir. Allah kendi dinine ekleme yapanları, helali haram; haramı helal kılanları şiddetle kınamıştır. Öte yandan bazıları da bu ayetin içki içmeye izin verdiği yorumuna varmışlardır  ki bu da hatalıdır. Allah dinen yanlış olan bir eylemde bulunup içki içenlerin bir hata daha yapıp namazı bırakmamasını istemiştir. Çünkü Allah bilmektedir ki içki içip namaz kılacak insanlar da vardır. Allah onları görmezden gelmemiş, onlarla ilgili bir hükümde bulunmuştur. Bununla beraber yukarıda alıntıladığımız diğer ayetleriyle içkiden kaçınmamızı emretmiştir.

 

 

 

Bir cevap yazın